Hør et utdrag fra lydboka:

Den største forbrytelsen

4.166665
Din vurdering: Ingen Gjennomsnitt: 4.2 (6 stemmer)
149,-
Klikk på formatet du ønsker å kjøpe
Product: 
Innleser: Cathrin Gram
Kategori: Samfunn og historie
Sjanger: Fakta og dokumentar
Produsert av:LBF
Målform:Bokmål
Spilletid:10:18:37
Først utgitt:01.12.2014
ISBN Lydfil:9788242161758
ISBN CD:9788242159854

En rystende fortelling om frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen mulig. Vinner av Brageprisen 2014!

På begynnelsen av 1900-tallet kommer det unge jødiske ekteparet Benzel og Sara Braude til Kristiania. De slår seg ned på Grünerløkka og får fire barn. På en annen kant av byen vokser Stian Bech jr. opp. Han er sønn av en antisemittisk høyesterettsadvokat og sliter med å leve opp til omgivelsenes forventinger. Krigen skal gi Bech jr. nye muligheter. En kald februardag i 1941 kommer Wilhelm Wagner fra sikkerhetspolitiet i Berlin til Oslo for å kartlegge alle jøder i Norge. På hvert sitt vis flettes alle disse skjebnene inn i nazismens fanatiske utryddelsesprosjekt.

26. november 1942 står ofre og gjerningsmenn ansikt til ansikt. Da går den første transporten med norske jøder til Auschwitz. Bare et fåtall skal vende tilbake i live.

Hvem stod bak forsøket på å utslette jødene fra Norge? Hvorfor og hvordan kunne denne forbrytelsen skje? Marte Michelet behandler det traumatiske kapitlet av norsk krigshistorie i sin fulle bredde, basert på moderne forskning og en møysommelig gjennomgang av norsk og tysk arkivmateriale. Det er en rystende beretning, og samtidig et levende portrett av jødisk liv i Norge i mellomkrigstiden og de skjebnesvangre okkupasjonsårene.

Terningkast 6: «Årets beste sakprosabok! I ett sluk leser du debutboken til Marte Michelet om forbrytelsen over alle forbrytelser, tilintetgjørelsen av jødene, velskrevet med kunnskap, klokskap og klo.»
Guri Hjeltnes, VG 

«... en velskrevet bok som forandrer vårt bilde av det norske Holocaust. Etter mitt skjønn er det årets viktigste bok.»
Marius Wulfsberg, Dagbladet 

«I et levende og til tider fremragende språk, skaper hun lys over et lite stykke norsk kulturhistorie som stort sett har ligget i skygge ... Det unike i prosjektet er konstruksjonen, hvordan hun fører de tre hovedhistoriene sammen til et dramatisk crescendo, og hvordan hun klarer å gå tett på personene uten noen gang å miste det store perspektivet. Heller enn å anbefale boken, er det fristende å påby alle å lese den.»
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad 

«Et viktig verk om det som aldri må glemmes ... Ingen kan lese denne boken uten at det kjennes i hjertet.»
Rune Hallheim, Aftenposten

Terningkast 5: «En fremragende og godt skrevet bok.»
Johan O. Jensen, Adresseavisen 

Kommentarer

Den mest rystende boken/lydboken jeg har lest/hørt på lenge. Jeg måtte ta noen pauser innimellom fordi historien er så voldsom. Denne boken burde være obligatorisk lesing for alle!
5

Elendig! Denne kommentaren ble sendt inn via lydbok appen.
1

lærerikt, opprørende og rystende om det mørkeste kapitlet i norgeshistorien. Jeg hadde trudd det skulle bli vanskelig å "holde styr på" alle navn, steder, datoer osv., men det gikk forunderlig lett. Svært dyktig innleser!
5

Fantastisk! Denne kommentaren ble sendt inn via lydbok appen.
5

Fantastisk! Denne kommentaren ble sendt inn via lydbok appen.
5

Meget interessant og lærerik om jødenes historie i Norge fortalt gjennom en familie. Her fortelles den sterke historien til en jødisk familie og om noen av de norske nazistene og landssvikere, tyske gestapomenn. En sterk historie som ikke ender bare godt. Innleseren forteller meget tydelig historien, men når man har vent seg på Ivar Nergaard går det litt sakte..
4