Marit Nicolaysen

Marit Nicolaysen er cand.mag. med fagene fransk, portugisisk, statsvitenskap og litteratur fra Universitetet i Oslo. Hun var en av de første som tok mellomfag i litteraturvitenskap på musikktekster, og med hovedvekt på tekster av kvinnelige rockeartister, i særdeleshet Patti Smith.
Marit Nicolaysen har vært journalistvikar i Rjukan Arbeiderblad og har arbeidet i det nå nedlagte Forskningspolitisk Råd, et rådgivende organ for regjeringen. Under nærradioenes pionertid på 80-tallet jobbet hun for RadiOrakel. Hun har også jobbet som forfatterkonsulent i Norsk Forfattersentrum.
Marit Nicolaysen har vært involvert i forskjellige typer teaterarbeid. Hun har fått oppført en monolog, arbeidet med barneteater og laget en festforestilling for Norsk Arbeidsmandsforbund. Hun har sittet i diverse styrer og råd (Den norske forfatterforening, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk Barnebokinstitutt).
Marit Nicolaysen har i mange år besøkt skoler over hele landet, på enkeltoppdrag eller lengre turneer. Håpet er å kunne spre leseglede og stimulere til leselyst.

Siden 2003 har Marit Nicolaysen vært forfatter på heltid. Hun ble tildelt Sonja Hagemanns barnebokpris i 2001, Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 2006 og Teskjekjerringprisen 2007 for Svein og rotta-bøkene.

Marit Nicolaysen er mest kjent for barnebøkene om Svein og rotta, som er blitt en av Norges mest profilerte barne- og ungdomsserier. Det er allerede blitt to filmer om radarparet, "Svein og rotta" og "Svein og rotta og ufo-mysteriet". Bøkene er oversatt til flere språk.