Per Olov Enquist

Per Olov Enquist(1934-2020) regnes som en av Sveriges mest fremragende forfattere gjennom tidene.

Per Olov Enquist ble født i 1934 i Hjoggböle i Nord-Sverige. Fra 1955 til 1964 studerte han litteratur ved Universitetet i Uppsala og debuterte i 1961 med romanen Kristallögat. I løpet av sitt forfatterskap utviklet han en egen dokumentarisk stil, der historiske dokumenter, intervjuer og brev inngår som en del av fortellingen. Denne stilen viser også et politisk engasjement som gjenspeiler seg i hans romaner.

Gjennom årene mottok han en hel rekke priser. For Legionærene. En roman om utleveringen av balterne fikk han i 1969 Nordisk råds litteraturpris, og både i 1999 og 2008 fikk han Augustprisen for henholdsvis Livlegens besøk og selvbiografien Et annet liv. Per Olov Enquist var også en fremtredende dramatiker, og han skrev flere filmmanuskripter, blant annet for Jan Troells Hamsun fra 1996.

Per Olov Enquist var i flere år juryformann i P.O Enquist-prisen, en pris som ble grunnlagt av Norstedts forlag i sverige i 2004 i forbindelse med Per Olov Enquists 70-årsdag. Prisen gis til en yngre forfatter som er på vei ut i Europa.

Foto: Ulla Montan