Scandinavian Star

4
Din vurdering: Ingen Gjennomsnitt: 4 (1 stemme)
149,-
Klikk på formatet du ønsker å kjøpe
Product: 
Innleser: NRK Radioteatret
Kategori: Hørespill
Sjanger: Skjønnlitteratur
Produsert av:NRK
Målform:Bokmål
Spilletid:3:14:06
Først utgitt:27.03.2015
ISBN Lydfil:9788242162106
ISBN CD:9788242170286

En svært aktuell fiksjonsserie i fire deler om brannen på passasjerfergen Scandinavian Star i 1990, der 159 mennesker omkom.

Resepsjonisten på Scandinavian Star, Britt, og passasjeren Morten bestemmer seg sammen med skipsreder Dan Odfjell for å starte sin egen private etterforskning av hva som skjedde med Scandinavian Star 7. April 1990. De oppsøker den svenske brannsjefen som var den første om bord på den brennende fergen. Han avslører mystiske omstendigheter under brannutviklingen og slukningsarbeidet.
 
Britt og Morten følger sporene til København hvor de forsøker å ta rede på eierforholdene rundt Scandinavian Star. Etterforskningen avdekker meget overraskende og tvilsomme forsikrings- og eierforhold. Avsløringen av hvem som egentlig eide Scandinavian Star driver Britt og Morten til Florida hvor de konfronterer flere sentrale aktører i mordbrannen på Scandinavian Star.

«Skuespill, lydproduksjon og manus er perfekt, og man nærmest holder pusten for å ikke puste inn de giftige gassene. Jeg skal ikke avsløre for mye, men kan garantere klump i halsen»
Asbjørn Slettemark, Aftenposten. Les hele anmeldelsen her!

Kommentarer

Dette er en tenkt historie om de forhold som skjedde den 7 april 1990 for omtrent 25 år siden. Scandinavian Star la ut fra Oslo havn med kurs for frederikshavn. For en tid tilbake reiste jeg til Oslo og så en statue reist som minnesmerke over de 159 menneskeliv som gikk tapt. Statuen ligger ved Akershus festning. Det er et trist minnesmerke over alle de 159 mennesker som omkom. Det forestiller en dame som har 2 barn, det ene barnet river seg løs for å plukke opp en teddybjørn...utarbeidet av Kunstneren Jon Torgersen. Det sørgelige i denne historien er at en mulig drapsmann evt flere går fri. Det var språkproblemer mellom de skandinaviske og portugisiske mannskapene ombord. I følge eksperter kunne ikke hydraulikkoljebrannen utvikle seg, uten lufttilførsel fra de ødelagte Koøyene = På båt runde små vinduer ved skipsiden. Eksperten mener at vedkommende bokstavelig talt ha måtte gått over lik for å knuse vinduene for å øke luft tilførsel til brannen. Blant annet lå det flere bunnmadrasser ved rom 315 og disse kan ikke ha gått ut av seg selv. Blant annet hevdes det at branndørene sto åpne under brann tilløpet. Eksperter mener i følge det jeg har lest at senge bunnene ble brukt som veke for å få fyr på hydraulikkoljen. Den antatte gjerningsmannen Erik Mørk Andersen som tidligere var kjent for å ha tent på en rekke branner ble fremstått i Media som gjerningsmann. Likevel så tyder andre tegn på at andre tente på brannen og at det hele var forsikringsvindel, blant annet er påstandene at Mannskaps medlemmer fra SeaEscape forberedte brann tilløp nummer to. En drøy uke før katastrofen kjøpte SeaEscape fra Stena Cargo Line og skipet ble senere videresolgt til danske rederi interesser. SeaEscape fikk utbetalt erstatning av forsikringsselskapet. Det utrolige triste er at ingen ble stilt til ansvar og at vi liker å tro på løgnen våre myndgheter gir oss. Jeg håper for de etterlatte at dette hørespillet fra Mathias Calmeyer ( som er fiktiv, men basert på en sann historie ) gjør at saken gjenåpnes...
4