Hør et utdrag fra lydboka:

Bjørnen gikk over fjellet

4.666665
Din vurdering: Ingen Gjennomsnitt: 4.7 (3 stemmer)
49,-
Klikk på formatet du ønsker å kjøpe
Product: 
Innleser: Bodil Vidnes-Kopperud
Oversetter: Kia Halling
Kategori: Noveller
Sjanger: Skjønnlitteratur
Produsert av:LBF
Målform:Bokmål
Original tittel:The Bear Came Over the Mountain
Spilletid:1:59:59
Først utgitt:07.03.2014
ISBN Lydfil:9788242161017

«Mesteren av novelleformen i samtiden» var den korte og konsise beskrivelsen den svenske Nobelkomitéen valgte da kanadiske Alice Munro fikk verdens høyest hengende litterære pris i 2013.

Alice Munros noveller var lenge en slags offentlig hemmelighet mellom folk som leser mye. Hun var det man kaller «forfatternes forfatter», et navn andre forfattere henter frem når de skal si hvem de ser opp til. Kanskje fordi hun helt siden debuten i 1968 har holdt seg trofast til novelleformen, og rendyrket den nesten inntil det perfekte.

Som så mange andre store forfattere har hun brukt sitt eget geografiske omland, som for henne er den kanadiske landsbygda, og ikke minst provinsen Ontario, som ramme for nesten alt hun har skrevet. Tematisk har hun rendyrket det mellommenneskelige, følelser og relasjoner mellom folk. Mange av novellene er livshistorier i kortformat, skjebnehistorier skrelt ned til det allment menneskelige, det gjenkjennelige for lesere over hele verden. Ikke minst fordi det er kvinners livsvalg, livsdrømmer og livsløgner, og deres frihetstrang, hun har funnet ord for.

«Bjørnen gikk over fjellet», om det aldrende ekteparet Grant og Fiona, er en av hennes lange, underfundige, lett ironiske, men også usentimentale fortellinger.
Tittelen er lånt fra en amerikansk folkesang som vrir og vender på ord, ikke så ulikt det Fiona i fortellingen gjør når minnet begynner å svikte henne. Alice Munro viser i denne berømte novellen sin lekende generøsitet ved å skildre både livets sol- og skyggesider.

Novellen er hentet fra novellesamlingen «Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse».

«En nær og følelsesmettet novelle, nydelig lest av Bodil Vidnes-Kopperud. Jeg likte den veldig godt, og kan med letthet anbefale den som en introduksjon til novelle-konseptet til Lydbokforlaget.»  
Omtale fra bokbloggen Tine's blogg. Les hele omtalen her!

«Dette er en gripende historie som belyser hvordan et livslangt forhold, en kjærlighet, settes på prøve når den ene parten blir syk. Det er realisme. Dette skjer i mange forhold. Den triste virkelighet. Dette skildrer Munro uten klisjeer og sentimentalitet - her er det ikke noe unødvendige forklarende detaljer med - vi forstår så godt situasjonen.»
Omtale fra bok-bloggen Reading Randi. Les hele omtalen her!

Kommentarer

Jeg har hørt Bjørnen gikk over fjellet, og har fått dilla på Alice Munro. Novellen handler om Grant og Fiona. De har vært sammen i mange år, og nå har Fiona fått en demenssykdom. Hun glemmer mer og mer, og Grant bestemmer at Fiona må på pleiehjem. Grant og Fiona har hatt et nært forhold, og Grant savner Fiona veldig etter at hun er godt og vel plassert på pleiehjemmet. Men Grant får ikke besøke henne de 30 første dagene – hun trenger ro for å finne seg til rette. Når 30 dager er gått møter Grant opp for å hilse på kona si, men nå kjenner ikke Fiona ham igjen, og hun er nyforelsket i barndomskjæresten som er på avlastning på pleiehjemmet. Hvordan takler Grant denne situasjonen? Ja, lurer du på det må du høre singelen, eventuelt lese novellen selv. Jeg ble begeistret for Munros måte å beskrive mellommenneskelige relasjoner på, og jeg likte tempoet og den litt åpne slutten. Håper Lydbokforlaget gir ut alle novellene til Munro som singler – etter hvert. P.S – Bodil Vidnes-Kopperud leste perfekt!
5

Bra! Denne kommentaren ble sendt inn via lydbok appen.
4

Dette er en gripende historie som belyser hvordan et livslangt forhold, en kjærlighet, settes på prøve når den ene parten blir syk. Det er realisme. Dette skjer i mange forhold. Den triste virkelighet. Dette skildrer Munro uten klisjeer og sentimentalitet - her er det ikke noe unødvendige forklarende detaljer med - vi forstår så godt situasjonen Mer i Reading Randi: http://reading-randi.blogspot.no/2014/03/tanker-om-bok-alice-munro-bjrnen-gikk.html
5