Himmelrike og helvete

5
Din vurdering: Ingen Gjennomsnitt: 5 (3 stemmer)
149,-
Klikk på formatet du ønsker å kjøpe
Product: 
Innleser: Bodil Vidnes-Kopperud
Oversetter: Tone Myklebost
Kategori: Romaner
Sjanger: Skjønnlitteratur
Produsert av:LBF
Målform:Bokmål
Original tittel:Himnaríki og helvíti
Serier:Triologien om gutten
Spilletid:6:03:25
Først utgitt:06.03.2018
ISBN Lydfil:9788242167248

Islendingen Jón Kalman Stefánssons «Himmelrike og helvete» er en genistrek av en roman - 200 sider om havet, døden og kjærligheten, som på samme tid oppleves både fullstendig moderne og helt tidløs. Vi blir tatt med hundre år tilbake i tid, til en liten gruppe menn et sted ved den islandske kysten som gjør seg klar til å gå om bord i båten og ut over bølgene på jakt etter det som er mer verdt enn alt: torsk.

På unikt vis lar teksten oss følge mennenes erfaringer og tanker i møtet med havet og tragedien som venter en av dem der. I siste del av boka forskyves perspektivet til det lille handelsstedet som har vokst frem som følge av torskefisket, og menneskene som lever der, deres drømmer og nederlag, på et sted hvor den lille verden møter det store.

Jón Kalman Stefánsson er tidligere nominert til Nordisk Råds Litteraturpris to ganger for sine romaner og novellesamlinger. Med «Himmelrike og helvete» - som er noe så sjeldent som en bok som kombinerer kresen litterær kvalitet med bred emosjonell appell - står han imidlertid overfor sitt definitive internasjonale gjennombrudd.

Fortellingen fortsetter i «Englenes sorg» og «Menneskets hjerte» .

«Det vakreste jeg har lest på mange år.»
Cathrine Krøger, Dagbladet

«Himmelrike og helvete» er en stor roman, ikke rent sidemessig, men innholdsmessig og språkmessig.»
Moss Avis

«Himmelrike og helvete er en genistrek av en bok, på samme tid både fullstendig moderne og helt tidløs. Bemerkelsesverdig vakkert (...) Bokhøsten kan avlyses for min del. Bedre enn dette blir det ikke.»
Fartein Horgar, Adresseavisa

«Vakker liten roman om de store spørsmål i livet.»
Gabriel M. Vosgraff Moro, VG

«Poetisk-realistisk og vakker roman, med et legendarisk preg.»
Hans  H. Skei, Aftenposten

«Ingen av romanane eg har lese frå sagaøya, har eg likt betre enn denne.»
Steinar Lillehaug, Klassekampen

«Dette er lyrikk og romankunst. Boken er en genistrek - og gir ro og ettertanke. Les sakte - nyt språket. Smak på setningene!!.»
Liv Gade - bokinspirator, Sandefjords Blad

Kommentarer

Det følger superlativer i kjølvannet av denne lytteopplevelsen, for dette er litteratur helt etter mitt hjerte. Bodil Vidnes-Kopperuds innlesning er som flytende silke, og aldri har jeg hørt en historie så fylt av sorg og savn, men samtidig følt meg så tilfreds. https://tinesundal.blogspot.com/2018/07/himmelrike-og-helvete-av-jon-kalman.html
5

Denne serien må , bør du lytte til om du liker fantastisk natur og folke beretninger. Denne går langt inn i sjelen din og berører deg. Kan en god fortelling bli bedre? Les min omtale: https://kleppanrova.blogspot.com/2018/07/stefanssons-jon-kalman-himmelrike-og.html
5

Begynnelsen på en trilogi til å dø for! Dette må være et stjerne-eksempel på storslått litteratur som av uante grunner er oversett av massene, og jeg anbefaler hele serien om "Gutten" ved alle anledninger og til alle som ber om eller (uten å vite det selv) trenger boktips.
5