Hør et utdrag fra lydboka:

Vær snill med dyrene

3.666665
Din vurdering: Ingen Gjennomsnitt: 3.7 (3 stemmer)
149,-
Klikk på formatet du ønsker å kjøpe
Product: 
Innleser: Anna Bache-Wiig
Kategori: Romaner
Sjanger: Skjønnlitteratur
Produsert av:LBF
Målform:Bokmål
Spilletid:2:43:01
Først utgitt:20.12.2016
ISBN Lydfil:9788242164612
ISBN CD:9788242173089

Monica Isakstuen vant Brageprisen 2016 for «Vær snill med dyrene».

En liten familie på tre er i oppløsning. De klarte det ikke. Karen klarte det ikke. Koret av stemmer melder seg, fra venninner til familieterapeuter, med ord som skal hjelpe: Delt bosted. Mekling. Fordeling. Tilknytning. Forutsigbar adferd. Transitt-fase. Barn er robuste skapninger. Karen lytter til dem, slik en moderne kvinne skal, samtidig som alt i henne gjør opprør. Nei, barnet er mitt. Det er jeg som er dets mor. Det finnes ingenting moderne ved meg.

Likevel kommer spørsmålene: I hvilken grad er rollen som mamma knyttet til det å være familie? Er datteren fortsatt hennes når hun er hos faren? Hvis man er mor den ene uken, hva er man i den andre?

«Vær snill med dyrene» er en rå, akutt og opprivende roman om å befinne seg i ruinene av et ekteskap sammen med den man bryr seg om aller mest - annenhver uke.

«En særegen leseopplevelse. Det er en analyserende stemme, samtidig som den er selvkritisk og selvavslørende - og lyrisk. Enkelte ganger er det også et lite anstrøk av humor i framstilling, selv om den er dempet. ... Monica Isakstuen viser seg igjen som en strålende stilist.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«En utrolig vakker og god beskrivelse av et livsdilemma, jeg er imponert over både innhold og form. Denne boken må ut i verden.»
Sissel Gran, psykolog og samlivsterapeut

«Her skriver Isakstuen seg inn i en gruppe nyere, norske romaner om unge voksne, samliv, barn og skilsmisser. Det er mulig å lese den opp mot både Geir Gulliksens «Historien om et ekteskap» og Tiril Broch Aakres «Redd barna», fra 2015. ... Det er en stram, ganske sint roman Isakstuen har levert.»
Jannecken Øverland, Klassekampen Bokmagasinet

«Det er et sterkt driv i romanen. Sinne, aggresjon, sorg og fortvilelse tyter ut av Karens stemme. Det hele er blitt både nært og brutalt, men samtidig elegant og originalt utformet. En vanskelig kombinasjon som Monica Isakstuen har løst med originalitet og språklig letthet.»
Turid Larsen, Dagsavisen

«Det fins mange perspektivrike formuleringer og refleksjoner i denne teksten om en skilt kvinnes forhold til egen datter og sin fraskilte mor, til venninner og et byråkratisk system hun distanserer seg fra.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«Isakstuen har begått kunststykket å skrive en svært medrivende, sår, viktig og tildels tragikomisk roman om delt omsorg! ... Gjennom et både sårbart og humoristisk språk mestrer hun å skape et overraskende driv i en realistisk fortelling. ... Blant høstens viktigste bøker!»
Guro Havrevold, Fredriksstad Blad


«Det er en såkalt punktroman, og det syns jeg er en form som passer Monica Isakstuen. Det har nok å gjøre med at hun og opererer som poet, for det faller veldig godt til rette i denne boken. Et eksempel på en veldig god setning, er “annenhver uke er rommet hennes et hull i huset”. Sånne setninger som rommer mye, er det mange av i denne boken. ... Det er også veldig morsomme tekster om dyrene. »
Thomas Espevik, NRK

«Temaet belyses på en glitrende måte i boka, og det hele er gjort på en litterær måte, gjennom et skarpt observerende blikk og en like skarp penn. Noen ganger rått og brutalt, andre ganger ømt og kjærlig. Denne boka er virkelig god, og jeg er helt sikker på at svært mange kommer til å elske den når de bare oppdager den!»
Rose-Maries litteratur- og filmblogg

«Romanen gjør bruk av kortprosaen og en merepisodisk struktur, fremfor en klassisk, kronologisk fortelling. Det gir spenst og dynamikk til beretningen. Tekstene er ofte tragikomiske når de beskriver byråkratiet i det å løse opp en familie. ... Vær snill med dyrene er blitt en viktig og formsterk bok om å forstå bivirkningene av at familien er en ustabil størrelse.»
Silje Stavrum, Bergens Tidende

«En ærlig og treffende roman om hvor vanskelig det er å være skilsmisseforelder.»
Stine Okkelmo Thorp, KK

«Jeg er ikke i tvil om at “Vær snill med dyrene” blir blant mine sikreste kort når kandidater til Bokbloggerprisen skal nomineres. Den dag i dag står romanen som kanskje den beste boken jeg har lest hittil i år.»
Ellikkens bokhylle

«Det er ikke oppløsningen av familien som er sentral, men oppløsningen av Karens meningsgrunn. At dette også kommer til uttrykk i en slags oppløsning av romanformen, gjennom fragmenter, er like elegant som det er troverdig.»
Olav Løkken Reisop, Dagbladet

«Isakstuen har skrive ei nådelaus bok, men også ei overraskande morosam og innfallsrik bok.»
Eivind Myklebust, Morgenbladet

«Isakstuen har skrevet sterkt, sårt, ordknapt og likevel så beskrivende om den vanskelige tomheten etter skilsmisse. ... Hun behandler tematikken med en nerve og ekthet som jeg sjelden har opplevd i norsk samtidslitteratur. ... Det gjør «Vær snill med dyrene» til en bok vi alle bør lese i høst.»
Eva Nyhaug, Moss Avis

«Skarpt om savn og nederlagsfølelse. ... Romanen består av korte kapitler, ofte med en punchline, ofte med overraskende og originale innfallsvinkler, aldri vittig, men gjerne med sort, sort humor.»
Fartein Horgar, Adresseavisen

«Boken fortjener oppmerksomhet, inkludert en Brageprisnominasjon. ... Dette er romanens store styrke. Romanen er ikke kronikk, veiledning eller terapimanual. Den skriver frem et språk for sorg og fortvilelse, og de følelsene har ikke noe annet sted å gjøre av seg enn i denne romanen.»
Atle Christiansen, Aftenposten

«Monica Isakstuen har skrevet en poetisk, energisk og svært vellykket skilsmisseroman.»
Brynjulf Jung Tjønn, VG

«Årets Brageprisvinner er en intens og formbevisst roman som belyser hvordan grunnleggende relasjoner er med på å forme og skade oss. ... Isakstuen har, akkurat som Hjorth, skrevet en roman hvor det ambisiøse­, kunstneriske prosjektet er å gi tabuer et eget rom og et eget språk. Resultatet er skjønnlitteratur på sitt beste.»
Hilde Slåtto, Vårt land

«Elegant, gjennomført punktroman etter mønster av Jenny Offills Department of Speculation.»
Jan Grue, Klassekampen

 

Kommentarer

En spesiell og god bok, så virkelig får en til å tenke. Fantastisk god opplesning. Les mer:https://kleppanrova.blogspot.no/2017/01/isaksen-monica-vr-snill-mot-dyrene.html
5

Hva skjer etter skilsmissen? Tenker man mest på sin egen sorg og tap og elendighet og TROR man tenker mest på barnet? Stemningen i romanen er ganske fortettet fordi temaet virker så fokusert - og at boken er forholdsvis kort, gjør den også spesielt intens - her dreier det meste seg om akkurat det: å miste "kontrollen" over barnet sitt etter en skilsmisse - noe som skaper en "selvsentrert" sorgprosess som blir ganske altoppslukende - de fleste lesere som har vært igjennom samme prosess, vil føle en gjenkjenning, og et optimistisk håp om at tiden etter hvert vil normalisere det hele - men det er bare så ubeskrivelig hardt når det står på...og nettopp dette får Monica Isakstuen frem i denne prisbelønte romanen. Vær snill med dyrene er så absolutt en lesverdig roman. Anna Bache Wiig sin vakre opplesing gjør stemningen enda mer intens. Mer om denne i Reading Randi: https://reading-randi.blogspot.no/2017/01/tanker-om-bok-monica-isakstuen-vr-snill.html
4

Dårlig! Denne kommentaren ble sendt inn via lydbok appen.
2

Lydbøker av Monica Isakstuen