Hør et utdrag fra lydboka:

Vernon Subutex 1

5
Din vurdering: Ingen Gjennomsnitt: 5 (1 stemme)
149,-
Klikk på formatet du ønsker å kjøpe
Product: 
Innleser: Fanny Vaager
Oversetter: Gøril Eldøen
Kategori: Romaner
Sjanger: Skjønnlitteratur
Produsert av:LBF
Målform:Bokmål
Original tittel:Vernon Subutex, 1
Serier:Subutex-triologien
Spilletid:10:18:02
Først utgitt:06.09.2018
ISBN Lydfil:9788242169068

Subutex-trilogien har vært en enorm suksess blant lesere og kritikere i Frankrike. Despentes tegner et portrett av dagens Frankrike som har fått mange til å utrope henne til en Balzac for det 21. århundre.

Vernon Subutex nærmer seg femti. Hele sitt voksne liv har han drevet platesjappa Revolver i Paris og vanket i et punkmiljø med mye festing og dop. Da butikken går konkurs fordi ingen kjøper cd-er lenger, overlever Vernon på å selge unna vinylsamlingen sin på eBay. Når det ikke er mer igjen å selge og sosialstønaden også slutter å komme, begynner Vernon å ta imot penger av sin gamle kompis, rockestjerna Alex Bleach. Men da Bleach blir funnet død av en overdose i et hotellbadekar, må Vernon finne en annen løsning. Vernon kastes på gata. I begynnelsen sover han på sofaen hos forskjellige venner, men han ender til slutt på parkbenkene, der han gjør sitt beste for å passe på det eneste han har igjen av verdi: noen videokassetter med et potensielt eksplosivt innhold som Bleach spilte inn før han døde. Det er mange som gjerne vil ha kloa i dem, og alle forfølger de Vernon gjennom Paris' gater - en skruppelløs filmprodusent, en frilansjournalist, en tidligere pornostjerne, en ung muslimsk jente og et profesjonelt nettroll, i tillegg til de gamle vennene hans, som blir mer og mer bekymret for ham.

Gjennom det mangfoldige persongalleriet i denne boka skapes et bilde av en tid og en vestlig verden der illusjonene for lengst er falt og hvem som helst kan ramle utenfor. Og likevel: Kanskje finnes det muligheter for motstand og samhold.

Terningkast 5: «Dette er et Parisportrett med så mange burleske detaljer at man fråtser storøyd i frekke observasjoner og ondskapsfulle ytringer. Virginie Despentes maler med bred pensel når hun eksponerer det livstrette og akterutseilte rockemiljøet, men hun drysser også på med finslipte detaljer ... Oversetter Gøril Eldøen har gjort en formidabel jobb med å gjenskape et spenstig språk med tidsriktige ingredienser og et parisisk miljø som er blottet for romantiske klisjéer. Her oser det av 'gatesmart kredibilitet'.»
Inger Bentzrud, Dagbladet

Terningkast 5: «Skarpt og morsomt om et rockemiljø i fall ... Despentes fortellerteknikk er kvikk og elastisk, miljøskildringene er røffe. Boken har et persongalleri som hos et freakshow på syre ...»
Stein Roll, Adresseavisen

Terningkast 5: «Subutex er ein god roman. Dei etter kvart svært mange personane teiknar eit samansett bilde av Paris anno 2016. Livstrøytte menneske som har mist alle illusjonar, skaper eit dystert bilde av byen. Egosentriske menneske slenger om seg med ord og vendingar som iblant osar av ein kynisme nesten utan grenser. I botnen er romanen ein giftig geip med vårt moderne, vestlege samfunn.»
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

«Virgine Despentes’ roman er suveren … Det mest tiltrekkende med boken er at Despentes’ stemme er så sikker og smart ... Hun er ikke opptatt av søte, små observasjoner av spillet mellom mennesker, men hever blikket og skriver en usentimental og presis falling down-fortelling uten illusjoner, samtidig som hun dissekerer samfunnspyramiden.»
Erlend Loe, Aftenposten

«Vernon Subutex er så sitatvennlig at jeg kunne lest hele boken høyt. Det hadde nok likevel blitt for drøyt. Språket er direkte og grovt, satiren er både provoserende og lattervekkende. Despentes treffer blink. Igjen og igjen.»
Anne Cathrine Straume, NRK

«[D]en er altså svært godt skrevet, i en rocka stil som matcher innholdet også i Gøril Eldøens norske oversettelse.«Vernon Subutex» er kort og godt en svært underholdende roman. Det lover godt for bind to og tre i trilogien!»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Sylskarpt. Fransk litteraturs enfant terrible leverer med sin siste roman et enestående portrett av en fortapt generasjon som ikke oppdaget hvor galt det gikk med alt.»
Information, DK

«En av årets, hvis ikke tiårets, beste bøker … Denne forbløffende, fantastisk dristige, djerve og sofistikerte pikareskromanen handler om Frankrike og om oss alle.»
The Irish Times

«En mesterlig blanding av karakterer, stemmer og plotlinjer med en ubestridelig sans for rytme. Dette er ikke bare en roman, det er et elektrokardiogram.» 
Figaro

«Sex, drugs og nittitallspunk. Dette er vår tids Comédie Humaine.»
Culturebox

«Et mektig veggmaleri av verden i dag. Vi visste alle at Despentes kunne skrive, men vi forventet ikke dette.»
Figaro Magazine

«Despentes er en merkverdig forfatter.»
Express

Hør alle lydbøkene i serien:
- Vernon Subutex 1
- Vernon Subutex 2
- Vernon Subutex 3

Kommentarer

Dette er en skikkelig rå, røff og hardbarka bok om Vernon og hans venner. Livet uten penger, med dop, musikk, prostitusjon, tigging og mye mer. Les mer:https://kleppanrova.blogspot.com/2018/11/despentes-virginie-vernon-subutex.html
5

Lydbøker med Fanny Vaager